Eller så här: Nobel. Den gåtfulle Alfred , hans värld och hans pris som ju boken heter. Jag tänkte mig att jag visste en hel del om Alfred Nobel när jag började läsa. Har läst på genom åren, vandrat både en och tre gånger på Nobelmuseet. Men det är först nu jag, efter denna magnifika bok, fått bilden klar för mig.
Det här är en fantastiskt bok med en dramaturgisk uppbyggnad som är en riktig bladvändare. Det börjar i prologen med den avlidne Nobel och arvskiftet efter honom.
”På morgonen den 22 december 1896 rullar tågvagnen sakta genom den vintervita huvudstaden. Loket bromsar in under sadeltaket vid Stockholms centralstation, där godsrummen bågnar av det största antalet inkommande och utgående julpaket sedan statsbanorna öppnades. Bjällror klingar. Hästar frustar. Alfred Nobel har kommit hem igen.”
Vi tar oss därefter tillbaka till tiden innan Nobel föddes för man ”måste börjar med hans far Immanuel Nobel och med det drama under Alfred Nobels födelseår som fick så stor betydelse för allt det som sedan hände”.
Det är helt fascinerande att läsa om hur såväl pappa Immanuel och Alfred (och bröderna) experimenterar med sprängämnen av olika slag och med olika syften. I bland fungerar det bra, ibland slutar det med katastrof som när brodern Emil omkommer. Ur detta experimenterande uppfinner Alfred dynamiten. Och antal patent ytterligare.
Från dynamit till fredspriset? Att Nobels uppfinningar användes i krigföring motsade inte hans intresse för fred. I många brev med hans ”sekreterare och husföreståndarinna”, sedermera god vän, Bertha von Suttner för de djupa resonemang i de allvarliga frågorna som sedan mynnar ut i han vill se ett sådant pris jämte de naturvetenskapliga. Också litteraturen är en viktig del i deras skriftliga samtal.
Nobel liv skildras och också den tid och de platser han verkade i. 1800-talets sociala och ekonomiska läge omger hela berättelsen. Det ger ett större sammanhang och insikt om världen som den såg ut och som kom att påverka honom.
Det finns i Nobel-forskningen ”vita fläckar” som blir utmaningar för Carlberg att utforska. Boken består också av delar där hon beskriver hur själva forskningsprocessen gick till. Nya dokument hittas, stängda arkiv öppnas som klargör och förklarar den här mannens fängslande gärning.
Att uttala sig om boken ska kamma hem Augustpriset eller inte kan jag inte göra ännu, jag har ju inte läst allt. Helt värdig kandidat är den definitivt. Kräver bord eller armstyrka (drygt 1,1 kg) men är samtidigt så lättläst. Bladvändare som sagt.
Nobel. Den gåtfulle Alfred , hans värld och hans pris av Ingrid Carlberg. Utgiven 2019 av Norstedts.
PS. Nobel var ju djupt litteraturintresserad och läste mycket. Bland annat Selma Lagerlöf, den andra nominerade biografin till årets Augustpris. Hur härligt är inte det!