Jag läser Hem av Karin Erlandsson, historien om Åland i tio sammanhållna berättelser från olika tider. Det är en tidslinje som visar människans skilda livsvillkor genom historien, men också hur banden mellan förälder och barn är så lika och oföränderliga. Det är därför jag känner en sådan samhörighet med kvinnorna jag möter i berättelserna, trots tiden och platsen som skiljer oss åt.
I berättelserna möter jag kvinnorna som skyddar de sina, är starka för sina barn. ”De såg på henne som om hon var granen och väggarna, allt det som var stadigt att luta sig mot”, tänker Berta efter att hon och barnen suttit ute i skogen, för att undkomma svenskarna som skulle bränna ner ön för att försvåra för ryssen att ta sig till Sverige.
Alla berättelser är fulla av väntan. Väntan på båtar som ska gå eller komma, på att vinden ska lägga sig eller öka i styrka. Väntan på att någon ska komma hem. Havet har sin plats i en berättelse om ett örike, men hemmet är mittpunkten. Allt sammantaget ger mig en stark läsning där det är så lätt och enkelt att kliva in i och vara de här kvinnorna. Trots avstånd i tid eller rum.
Hem. Karin Erlandsson. Utgiven på Schildts & Söderström och Forum 2021.