Gravglänta av Mattias Edvardsson

Tycker väldigt mycket om Mattias Edvardssons böcker. Han gestaltar miljöer och relationer med en fenomenal fingertoppskänsla. Brotten i hans böcker ligger nära verkligheten, oftast sker de av misstag enligt principen den som lyckades ta kniven först. 

Nu har han alltså utkommit med Gravglänta som inleder hans allra första serie, han har ju endast skrivit solitärer innan. (Vilken jag gillat eftersom jag är den enda i hela världen som inte är så förtjust i serier). Resultatet har blivit fantastiskt bra, det är verkligen en Edvardssonsk roman och jag ser fram emot att slaviskt följa ”Brottsplats Söderslätt” som serien heter.

Gravglänta utspelas på 80-talet och del av handlingen är tydligt inspirerad av det tragiska Kevin-fallet. I en pytteliten by på Söderslätt i Skåne låter en mamma mot bättre vetande sin son leka i skogen tillsammans med grannens två busfrön till pojkar. Hennes värsta farhågor besannas, sonen kommer aldrig att komma tillbaka.

Edvardssons polis som heter Gunni och jag gillar hennes skarpt. Hon är första polis på plats för att leta efter pojken eftersom hon, (och hennes häst), bor hos en släkting nära pojkens hem. Under en period får hon lämna polisuniformen och jobba med fallet som tar en vändning hon är långt ifrån bekväm med. Det är mörkt, hjärtskärande och formidabelt så jag tycker absolut ni ska läsa.

Utgiven på Forum 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *